Publicerad av Mats Bartling
       
 
Strängnäs Rotaryklubb har genomfört ett Global Grant-projekt i Ukraina:
Akutsjukhuset i Kiev nu ännu effektivare i behandlingen av krigsskadade.
 
Alla rotarianer vet att det kan vara svårt att skapa engagemang bland klubbmedlemmar. Ett bra sätt är att starta processen för ett hjälpprojekt som medlemmarna gärna ställer sig bakom. Så gjorde vi i Strängnäs Rotaryklubb under december 2022. Vi har sett hur Ukraina anfallits av Ryssland och vilka vidrigheter man utsatt den ukrainska befolkningen för. Behovet av att hjälpa Ukraina inom sjukvårdssektorn kändes för oss som mest angelägen.
 
Vår medlem Mats Bartling berättar här om (den ibland långa) processen att genomföra ett projekt med stöd av Global Grant och The Rotary Foundation.
 
Projektet startar i december 2022.   
En enskild klubb har svårt att ställa upp med så stora belopp att det gör en markant skillnad. Vi har erfarenheter av att genomföra två större s.k. Matching Grant-projekt i Litauen inom TRF’s regelverk och undersökte nu möjligheten till något liknande för Ukraina. Numera kallas det Global Grant-projekt och minimikravet är en projektbudget på USD 30 000. Tyvärr hade vår klubb en ganska ansträngd ekonomisk situation, så vi kunde inte vila på ”gamla lagrar”.  
 
I ett GG-projekt ska det finnas två samverkande rotaryklubbar. En internationell partner och en klubb i mottagarlandet (”host sponsor” på TRF-språk) och varje klubb ska ha en projektkommitté på tre medlemmar. Vår kommitté bestod av undertecknad som initiativtagare samt sittande klubbpresident  – Anna Notander - och inkommande klubbpresident – Ulf Jansson.  
 
Rotaryklubb i Ukraina som motpart.
Det gällde nu att vi hitta en ”host sponsor” i Ukraina. Strängnäs hade under våren 2022 tagit emot en grupp ukrainska kvinnor och barn, som flytt från sitt krigshärjade hemland. Någon berättade att en av kvinnorna, som nu bor i Strängnäs med sina två barn – Oksana Moroz – var gift med en tidigare president i en rotaryklubb i Kiev. Vi fick kontakt med hennes man Mykola, som arbetar för jordbruksministeriet i Kiev. Han och hans klubb – Kiev City RK – ställde sig positiva till ett samarbete med oss om ett GG-projekt. En intensiv kontakt och kommunikation under flera månader tog vid med ett flertal Zoom-möten, mail och telefonsamtal.
 
  Ulf, Mats och Oksana
 
Finansiering.
När vi nu hade en samarbetspartner i Ukraina bestämde klubbarna gemensamt att vi skulle försöka genomföra ett GG-projekt. Vår klubb startade en insamling bland medlemmar och deras släktingar och vänner, och skapade klubbens ”Ukrainafond”. Ambitionen var att uppnå 30 000 kronor, dvs knappt tio procent av TRF´s budgetkrav. Vår förhoppning var att vi med hjälp av vårt och andra distrikt skulle kunna få ihop tillräcklig finansiering för att TRF skulle matcha pengarna upp till USD 30 000.
 
 
Vi tog kontakt med Åsa Hörnberg, som är TRF-ansvarig i vårt distrikt 2370. Hon är för övrigt min ersättare på posten sedan många år. Hon är en hjälpsam och engagerad rotarian och gick ”all in” för att hjälpa oss både med TRF-kontakter och att ”jaga” distriktssupport inom Sverige. Hon blev i praktiken en fjärde adjungerad medlem i vår projektkommitté och har lagt ned en otrolig massa tid på att hjälpa oss. Utan hennes medverkan hade vi aldrig kunnat attrahera så många distrikt att ställa upp för vårt projekt.
Åsa Hörnberg, ordf i distrikt 2370 för TRF-kommittén
 
Vår egen klubbinsamling gick över förväntan. Vid varje nytt klubbmöte under vintern/våren 2023 skrev nya klubbmedlemmar på för att hjälpa till med vår klubbinsats till projektet. Vi fick även hjälp från Svenska Kyrkan, Odd Fellow och några företag i Strängnäs och uppnådde till slut det aktningsvärda beloppet 74 000 kronor till vår ”Ukrainafond”! Under tiden bearbetade Åsa sina TRF-kollegor runtom i de svenska distrikten för att få deras support. De ville givetvis veta vilken konkret hjälpinsats projektet skulle genomföra.  
 
Olika alternativ till hjälpinsats.
Under våra Zoom-möten med Kiev, där även Åsa deltog, diskuterades olika alternativ. Vårt ursprungsförslag var att förse ett flertal ukrainska sjukhus med utrangerad sjukvårdsutrustning från svenska sjukhus. Det hade vi gjort i ett tidigare projekt 2012 tillsammans med Frälsningsarmén som samlar in utrustningen i Västerås och gör den färdig för att skickas ut för biståndsändamål. Då gick 12st fullastade långtradare med medicinsk utrustning till 12 olika landsortssjukhus i Litauen inom ett Matching Grant-projekt. Nu accepterade inte längre TRF en sådan insats, då numera allt bistånd ska bestå av ny utrustning. Det var ett svårt bakslag, då en sådan insats kunde ha gjort ett markant ”avtryck” i den ukrainska sjukvårdskapaciteten.
 
Vi var även inne på att stödja akutsjuktransporter med tåg från fronten i öster till sjukhus i Lviv-regionen, vilka drivs av dels Läkare utan Gränser och av militären. Det är en dygnslång resa där svårt skadade civila och soldater hålls vid liv i väntan på bättre vård på sjukhus. Inget av alternativen godkändes då projekten dels ska vara ”rena” rotaryprojekt och dels att vi inte kan stötta militär aktivitet, även om det handlar om medicinsk akutvård.
 
Till slut hittade klubbarna tillsammans ett godkänt projekt – bistånd till akutsjukhuset i Kiev i form av medicinsk utrustning! Sjukhusledningen ville framförallt ha dels ett bronkoskop, som används för att gå ned i lungorna på patienter för att konstatera skadeomfattning samt dels en CO2-insufflator, som används vid buk-undersökning för att separera inre organ. Man var angelägen om att det skulle vara Olympus-utrustning, som sjukhuset genomgående använde.
 
 
TRF kräver normalt en konkurrensupphandling med minst tre anbud från olika leverantörer. Sjukhusets önskemål om visst fabrikat gjorde vår upphandlingsprocess komplicerad. Olympus centralt avvisade anbud från olika länder utan hänvisade till sin representant i Ukraina. Vi fick ändå in två olika anbud från leverantörer i Ukraina, och TRF godtog vårt slutliga val av leverantör. Offerten slutade på USD 37 000 eller mer än 400 000 kronor vid den tidpunkten! Osannolikt dyrt kan man tycka för de två medicinska utrustningarna.  
 
Hela den här processen samt att slutföra ansökningsformuläret med alla dess bilagor hade förflyttat oss tidsmässigt till maj månad 2023. Nu var frågan om vi kunde få ihop nödvändig finansiering. TRF matchar distriktsmedel – District Designated Funds, DDF – med 80% men ger inte längre någon matchning för klubbinsatser. Åsa kunde nu ge sina DRFC-kollegor en tydlig redovisning över vårt projekt och fick ganska snart många positiva svar.
 
Imponerande engagemang!
Totalt sex distrikt ställde upp och delfinansierade projektet! Förutom vårt 2370 fick vi support från de svenska distrikten 2320, 2350, 2400 samt 2410. Dessutom ställde ukrainadistriktet 2232 upp med DDF-medel. Slutligen fick vi support från Riga-Hansa RK och deras vänklubb i Tyskland och givetvis deltog även vår partner Kiev City RK i finansieringen. Det blev en imponerande samling hjälpsamma rotaryklubbar och distrikt och deras insats tillsammans med TRF´s matchning räckte till att uppnå beloppet USD 37 000!
 
Vi befann oss nu i september 2023, när slutligt godkännande av projektet kom från TRF. Efter diverse turer, där växelkurs mellan US-dollar och ukrainska Hryvnias vid den lokala Kiev-banken ställde till bekymmer och ledde till att vår klubb fick föra över ytterligare ett inte oansenligt belopp, fanns pengarna på plats i Kiev och utrustningen kunde beställas av leverantören – med tre månaders leveranstid!  
 
 
Äntligen!
Vi har känt en stor frustration över att det tagit så lång tid innan projektet kommit i hamn, medan människor säkert haft ett skriande behov av att få vård med hjälp av den här utrustningen. I slutet av januari 2024 – mer än ett år efter att projektförberedelserna påbörjades – har utrustningen slutligen nått sjukhuset och är i användning. Chefsläkaren är mycket nöjd och glad över att ha fått de nya apparaterna. Han säger att de är effektivare än deras tidigare utrustning. Han nämner att förra året genomfördes cirka 2 000 bronkoskopier på sjukhuset och nu har de möjlighet att utöka antalet markant. CO2-insufflatorn underlättar arbetet särskilt vid undersökning av grovtarmen och minskar obehaget för patienterna.
 
 
Jag vill särskilt nämna ARRFC, PDG Serhiy Zavadsky, Kiev City RK som varit en ”klippa” vid våra kontakter och den som framförallt fått processen på den ukrainska sidan att gå framåt. Han syns t v på ett gruppfoto i sjukhusets lokaler med t h IPP Mrs Natalia Novikova, chefsläkaren Dr Volodomyr Nikishayev (president i Ukranian Association of Endoscopists) slutligen nuvarande president i Kiev City RK Mrs Iryna Sargsian.
 
 
PDG Mats Bartling
Projektansvarig i Strängnäs Rotaryklubb