Emma Hjelm, chef för Strängnäs kommuns kontaktcenter, berättar om hur hon tagit med sig erfarenheterna från sitt liv som bland annat krögare till att bygga upp ett tillgängligt och effektivt serviceorgan –invånarnas väg in till kommunen och kommunens ansikte utåt. 
Presidenten Kai Olsson hälsade välkommen till dagens Rotarymöte och betonade vikten av att iaktta de rekommendationer Folkhälsomyndigheten utfärdat till följd av Covid19-pandemin. Anna Notander informerade om styrelsens beslut att så länge pandemin pågår och mötena hålles på Elsas kantin det maximala antalet deltagare får vara 20 personer. Borden dukas diagonalt med två personer vid varje och avstånd ska hållas även i matkön. Dessa omständigheter medger heller inga gäster. För möten i andra lokaler kan andra regler gälla. Nästa veckas sammankomst hålles exempelvis i Paulinska skolans aula (se separat inbjudan) som kan ta upp till 50 personer.
Dagens föreläsare Emma Hjelm, kontaktcenterchef på Strängnäs kommun, inledde med att berätta om sin bakgrund – måttligt intresserad student, inbiten Leksandare, skid-och snowboardlärare under15 vintersäsonger, aktiv i Sjöräddningssällskapet och under många år krögare. För tre år sedan fick hon sin nuvarande anställning som chef för 8 samhällsvägledare på kommunen, en för henne okänd sektor. Även om hon tycker om mingel och nätverkande och aldrig varit rädd för att pröva något nytt som sin förebild Pippi - jag har aldrig provat det förut men det ska nog gå bra – framhåller hon att det varit en utmaning att gå från ett fritt yrkesutövande och in i en organisation som styrs av politiska beslut och regelverk.
Men eftersom funktionen som sådan är ny har hon tillsammans med sina medarbetare kunnat utforma den efter behov i enlighet med kommunens vision om att tillsammans med verksamheterna utveckla service och tillgänglighet för kommunens invånare, besökare och företagare. Kontaktcentret ligger sedan den 1 januari i år direkt under kommunstyrelsen, vilket Emma ser som en fördel.
Centret för statistik över alla de frågor via telefon och mejl som kommer in i syfte se mönster, bearbeta och ge förslag till tydligare skrivningar och därmed driva förändringar som syftar till att göra kommunens verksamhet mer lättillgänglig och effektiv.
Att verksamheten ger önskvärda resultat mäts kontinuerligt i en rad kvalitetsmätningar och rankingar. Som exempel på måluppfyllelse av Strängnäs kommuns vision att ha invånarnyttan i fokus visade Emma att antalet förfrågningar till centret fördubblats på två år, från drygt 2500 till över 5000 och att lösningsgraden uppgår till 60%. (Kommunstyrelsens mål är 70%).