Vid dagens möte gästas vi av Kristina Svinhufvud som arbetar som VA- och återvinningsstrateg på Strängnäs kommun.
Hur står det till med vårt vatten? Rent vatten och sanitet för alla är ett av FN:s globala mål till 2030. Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden och därmed också en förutsättning för människors hälsa och en hållbar utveckling. Men där stora vattensamlingar finns är inte där människor bor. Vatten är en förutsättning för världens livsmedels- och energiproduktion och brist på vatten kan därför bli orsak till konflikt. Exempel på en sådan är området kring Eufrat och Tigris, där ett dammbygge i ett land kan ta bort ett vattenflöde i ett annat land.  
 
 
96,5 % av allt vatten på jorden finns i haven. 2,5 % är färskvatten. Av detta finns 30 % som grundvatten och 69 % är bundet i glaciärer och is. Endast 1 % av allt vatten är användbart för människor. EU reglerar vattenanvändningen via direktiv och förordningar. Man arbetar bland annat med återanvändning av rent avloppsvatten. Sverige har generellt sett god tillgång på vatten, men för att få tillgång till rent vatten måste vi ta ansvar. Länsstyrelsen har här ett uppdrag. Varje region har tagit fram ett varningssystem. När till exempel grundvattenivån sjunker ska information snabbt gå ut så att hushållning kan påbörjas. 
 
Mälarvattnet har mycket god kvalitet och det jobbas hårt på att hålla det så. Det saknas nämligen alternativ till Mälaren. Sedan mitten av 1980-talet har vattnet i Mälaren blivit mer brunt, vilket kan förklaras med en humusifiering. Det finns ett ökat upptag av humus på grund av väder, klimat, skogs- och jordbruk. Humusämnen fastnar i reningsfiltren. Vårt dricksvatten kommer från Mälaren och det renas i Norsborgs vattenverk som är ett av Europas största. När det är renat går det till våra vattenkranar, mestadels i ledningar på Mälarens botten. Provtagning sker hela vägen, både i ledningsnätet och hos kunder. I Gorsingeholm finns en reservvattentäkt som i händelse av avbrott i leveransen från Norsborgs vattenverk ska svara för vattenförsörjningen till ca 30 000 personer inom kommunen. På åtta timmar ska den kunna börja användas. De flesta kommuner saknar reservvattentäkt så vi ska vara glada för vår. 
 
Var rädd om Mälaren! Jobbet och omsorgen börjar redan vid dagvattenbrunnen. Kommunen ansvarar för information och renhållning men vad kan vi göra? Jo, vi kan minska vårt matavfall och vår textilanvändning. Vi kan låta bli att vattna våra trädgårdar med dricksvatten och undvika att spola ner skräp och fett.
 
 
Frågor från deltagarna rör bland annat:
Görs det något för att vi inte ska behöva spola våra toaletter med renat vatten? Det är dyrt att låta vatten som är ganska rent gå ner genom avloppet. På Öland och Gotland pågår arbete med att inte låta rent vatten gå till att spola i toaletter.
 
Vad kan inte renas i reningsverk? Det som inte går att rena är till exempel syntetiskt framställda kemikalier och antibiotika. 
 
Ligger Sverige bäst till när det gäller arbete med rent vatten? Förutom Sverige ligger Danmark och Finland långt framme i detta arbete. 
 
Är det intressant att avsalta havsvatten för att tillgodose vattenbehovet?  Bara i de lägen då det inte finns något sötvatten att rena. Det är otroligt energikrävande att avsalta havsvatten. 
 
Avslutningsvis berättar Kristina Svinhufvud att kommunen , liksom vår Rotaryklubb, kommer att vara engagerad i Vattenveckan med fokus på att värna om Mälaren. Det börjar redan hemma hos dig! Medarbetare från kommunen kommer vara ute på gatorna och prata med människor, med uppmaningar av typen: Släng inte din fimp här, för här börjat Mälaren. 
 
Presidenten tackar för ett mycket intressant föredrag, som också spelats in och går att titta på här: https://youtu.be/EbeTAe2bbI4
 
Klubbmästaren håller i vinlotteriet och medelst en digital slumpgenerator utses Kai Olsson till vinnare av dagens vinflaska. 
 
Programchefen informerar om de kommande träffarna. I och med de lättade restriktionerna från och med den 1 juni kommer vi troligen att kunna träffas utomhus ett par gånger före sommaruppehållet, med början den 1 juni på Gorsingelund. Ta med egen lunch. Tipsrunda utlovas för dem som har tid att stanna en liten stund. Därefter ses vi den 8 juni och den 15 juni, då det är säsongsavslutning kl 17 på Låsta.