Idag får vi lyssna till arkitekterna bakom vinnarbidraget i tävlingen om Domkyrkoberget. Bidraget heter "Stora och små möten för stora och små".
President Kai Olsson hälsar 15 egna medlemmar och sex gäster välkomna till dagens möte och lämnar direkt över ordet till dagens föredragshållare, arkitekten Markus Grieser och professorn i restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan Lone-Pia Bach.
 
Projekt Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där sex huvudmän vill bidra till att utveckla platsen runt omkring Domkyrkan till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk. Huvudmännen ser framför sig att domkyrkoberget än mer blir en förtätad plats för tro, utbildning och kultur; en miljö som skapar mening och sammanhang för fler. Det handlar mycket om vad var och en av de sex huvudmännen kan skapa verksamhet tillsammans. Den gemensamma avsiktsförklaringen lyder: "Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter."
 
För att åstadkomma detta utlystes en arkitekttävling. Till denna kom in närmare 100 tävlingsbidrag från länder världen över. Av dessa sorterades fem bidrag ut, som gick vidare till en andra tävlingsomgång med ytterligare instruktioner och önskemål. När tävlingen slutligen skulle avgöras sommaren 2020, och juryn (bestående av representanter för samtliga huvudmän) utse en vinnare visade det sig att hälften av vinnarduon bor i Strängnäs! Detta var helt och hållet en överraskning för juryn, som hade tagit ställning till sitt resultat utan att veta vilka som låg bakom bidragen.  
Markus Grieser och Lone-Pia Bach går igenom sitt bidrag och sin ritning. Projektet koncentrerar sig kring två noder, en vid Domkyrkans entré och en vid dess östra sida och entrén till Djäknegården. Runt dessa är det tänkt att människor möter Domkyrkoberget och välkomnas dit. Vid noden kring Domkyrkans entré har de placerat ett samlingshus - smakfullt i tegel som harmonierar även med närliggande Domkapitelhuset och Tryckerihuset - strax ovanför muren som skiljer Månssons trädgård från kyrkans gård. Det ska vara ett öppet och välkomnande hus med reception och café i centrum - även ett utecafé sommartid. I detta område kommer också ett nytt litet rött hus byggas, i stället för den röda vaktmästarbostad som lägger där idag. Under marken kommer det grävas ur mellan samlingshuset och kyrkan, så att man kan går torrskodd från kyrkan till dopkaffet. Vid den andra noden står Europaskolans och Kungliga bibliotekets behov i centrum. Vid Djäknegården har det ritats in en utbyggnad som binds ihop med själva huvudbyggnaden genom en glasgång. Ner not parkeringen anläggs en bred sittrappa, för gymnasister att studera och hänga vid under soliga dagar. Helst vill man att kyrkan ska öppnas upp även från den här sidan, genom att gå upp i ett det valvrum som finns där. 
 
När det gäller själva kyrkorummet finns planer på en del förändringar även där. Det handlar t ex om att flytta upp skattkammaren ett par våningar upp i tornrummet, att bl a i de två sakristiorna inreda arbetsrum för församlingens medarbetare, forma ett rum för kistors ankomst till begravningsriten och att tillgängliggöra huvudentrén och vägen in i kyrkorummet även för rullstolsburna 
 
Hur ser då tidplanen ut för ett så pass stort projekt? Ja, just nu pågår en dialog med stadsbyggnadskontoret för att inleda en detaljplaneprocess. Den processen pågår säkert ett par år. Det går inte att säga när det kan vara aktuellt med byggstart, men vi talar om en process som sträcker sig över ett antal år. 
 
Det går inte att ta miste på de båda arkitekternas entusiasm och glädje över detta projekt och presidenten tackar dem för det de delat med oss idag.