Vi kan nu åter träffas ute i det fria för en gemensam Rotarylunch. Denna tisdag, då regnet hänger i luften, träffas vi i Månssons trädgård för att lyssna på Katarina Ankarling som driver Den lokala maten på Hospitalsgatan i Strängnäs.
 
 
 
Idag leder programchefen Helena Hallgarn mötet och hälsar oss alla välkomna. samt presenterar vår föredragshållare. Sjutton personer med egenmedhavd lunch samlas denna dag vid foten av domkyrkoberget för att idka lite gemenskap och lyssna på föredraget Brie, bräder och plankstek - två jägmästare med passion för Den Goda Maten. 
 
Katarina Ankarling berättar om hur det kom sig att  hon och hennes make Olle valda att satsa på butiken Den Lokala Maten i Strängnäs. De hoppade på detta utan någon som helst erfarenhet, men med stor passion och stort driv. Katarina och Olle älskar mat och när butiken blev till salu var det en bekant som sa till henne: - Ska inte du satsa på det? Katarina och hennes make funderade på saken och kände att det skulle vara spännande att hitta på något nytt. Två jägmästare som älskar att odla och laga mat av god kvalitet - det blev för lockande för att låta bli. Bredvid sina ordinarie arbeten har de startat och driver nu den lilla charmiga butiken Den lokala maten i hörnet Gyllenhjelmsgatam/Hospitalsgatan. De hade själva uppskattat butiken när den startades av den förra ägaren och handlade gärna där.
 
 
Butiken erbjuder lokalproducerad mat från en omkrets på kanske tio mil. Kött från glada grisar känns bättre att äta än det industriproducerade. Därför har de kontakt med flera mindre producenter som kan erbjuda det de vill ge sina kunder. Den stora utmaningen är att få logistiken med leveranser att fungera på ett smidigt sätt. Att åka runt och hämta produkter på en rad olika platser är tidskrävande och föga lönsamt. Här finns knutar som behöver lösas. Mycket åka blir det, än så länge. Butiken ligger vägg i vägg med den före detta Ostbutiken, som många sörjde när den lade ner. Den lokala maten har övertagit den fysiska ostdisken från Ostaffären och har ett hyfsat stort sortiment av ostar, både lokala och andra. Det är också osten som går bäst i butiken.  
 
Katarina berättar att det är vansinnigt mycket roligare att diva butiken än vad de trodde. På frågan om de har catering är svaret att de inte har det i dagsläget, men att det inte är omöjligt att det kommer framöver. Man kan höra av sig med en specifik fråga så får de se vad de kan göra. Katarina och Olle har inte märkt av pandemin särskilt mycket i sin verksamhet. Människor har kanske velat satsa lite mer på fina råvaror när de inte lägger pengar på särskilt mycket annat, tänker Katarina. De flesta kunderna är i yngre medelåldern; medvetna vuxna som vill äta med kvalitet.  
 
Öppettiderna är onsdag-fredag 11-18 och lördag 11-15.30 (minst). Dessa kan komma att utökas efter hand, utan att några löften utges. 
 
 
Helena Hallgarn tackar för ett trevligt föredrag och överlämnar en hemplockad bukett blommor och ett löfte m ett värdebevis för End polio now. Därefter blir det dragning i vinlotteriet och vinnare blir - Helena Hallgarn! Grattis! Avslutningsvis välkomnar Helena oss till säsongsavslutning på Låsta Gårdshotell den 15 juni kl 17. Jazz i världsklass utlovas.