Publicerad av Lotta Lind
"På denna kyrkogård hyllar vi livet". Under den devisen guidades vi i växlande molnighet genom en vandring längs olika gravskick, konst och perenner på Södra kyrkogården i Strängnäs. 
 
Denna sensommartisdag träffas vi på Södra kyrkogården i Strängnäs, strax bortom Larslunda IP och Drottning Kristinas trädgårdar. 
 
 
Presidenten hälsar oss välkomna och berättar om den glädjande nyheten som just kommit, nämligen att WHO har förklarat Afrika fritt från Polio. Makarna Gates och Rotary kan känna stolthet över vad vi varit med om att åstadkomma. Nu återstår att utrota polio endast i Afganistan och Pakistan, såvitt känt. 
 
Ordet lämnas över till kyrkogårdsmästare Anna Qvarnström, hortonom till yrket, som tecknar en kort historiebild av kyrkogården för oss. Södra kyrkogården anlades första delen av 1970-talet, då Gamla kyrkogården vid Djäknegatan började bli full och utbyggnad inte var möjlig.  År 1975 begravdes de första människorna på Södra kyrkogården. Ytan är 16 hektar. Anna berättar att man byggde med beredskap för "i händelse av krig"; att halva Strängnäs befolkning skulle kunna begravas på kort tid. Idag sker 70-75 % av gravsättningarna i minneslund, vilket gör att ytan inte tas i anspråk så snabbt. Hela kyrkogården utgör en vacker park med mängder av buskar, träd, perenner och rinnande vatten.  
 
                               
 
Vi vandrar ett stycke längs den led med 13 pärlor som invigdes för några år sedan, tillverkade av f d strängnäskeramikern Per Hammarström. Pärlorna utgör Frälsarkransen, som från början är tänkt som ett armband, skapad av biskop emeritus Martin Lönnebo. Varje pärla har ett namn och utgör tillsammans en bön till livet i alla dess former. Vid varje pärla i parken finns ett par texter, en tänkt för vuxna (skriven av biskop Johan Dalman) och en som är mest tänkt för barn (skriven av prosten Karin Karlberg). Vi hittar gudspärlan, tystnadspärlan, jagpärlan, bekymmerslöshetspärlan, kärlekens pärlor med flera. Tillsammans med allt annat vackert på kyrkogården bidrar de till en plats där livet hyllas.
 
                                           
 
Bakom projektet av hela anläggningen finns arkitekt Björn Norman och för utformandet av själva parken står landskapsarkitekt Joakim Malmqvist. Inför sommarsäsongen planteras 7000 växter. Anna berättar om en del av sorterna och om den lövskogsplantering som finns i bortre delen av kyrkogården. Vi avslutar rundan vid askgravplatsen, där vår guide berättar om olika gravskick och till exempel vad skillnaden är mellan en askgravlund och en askgravplats. 
 
Presidenten tackar kyrkogårdsmästaren för en givande guidning och därefter intar vi vår egenmedhavda lunch tillsammans. Anna Qvarnström toppar sin insats med att bjuda på kaffe på maten.