Idag fick vi lyssna till när Ulf Kronqvist höll sitt egoföredrag, ett engagerat anförande som förde oss till hans rötter i Göinge- och Snapphanebygd.
Ulf är född och uppvuxen i trakten av Lönsboda, i nordöstra hörnet av Skåne nära gränsen till Blekinge och Småland. Hans berättelse spände över fyra sekler. Området Göinge i nordöstra Skåne har historiskt varit turbulent tack vare krigen mellan Sverige och Danmark.
 
Efter freden i Roskilde 1658, då Skåne övergick i svensk ägo fick lokalbefolkningen utstå mycket umbäranden i form av övergrepp,  straffskatt och att man tvångsförvärvade ett stort antal gårdar till förmån för svenska officerare under uppbyggandet av skånska regementen, som skulle bidraga till assimilering av den danskvänliga befolkningen. Men de flesta satte sig till motvärn och bildade gerillaförband som överföll svenska trupper i skogarna. Under det skånska kriget 1675-79, då Danmark gjorde ett försök att återta Skåne, växte den lokalpatriotiska rörelsen sig stor. Många torpare och bönder gick samman och bildade friskyttekompanier som bedrev gerillakrigföring mot svenska trupper. Dessa irreguljära förband kallades för "Snapphanar" av svenskarna. Dessa styrkor gjorde inget större avtryck på slagfältet, men var ändå ett ständigt irritationsmoment i form av att de fångade upp ordonnanser och budbärare.
 
Den största bedriften skedde då ett gäng Snapphanar stoppade den svenska trossen och rövade bort hela krigskassan på 50'000 daler silvermynt. Detta dåd fick till följd att kung Karl XI den 19 April 1678 beordrade Översten Carl Gustaf Skytte att med Dalregementet marschera in i Örkeneds socken och slå ihjäl "allt manfolk som gevär kunde bära".
Många av 16 och 1700-talets händelser och umbäranden satte sig i folksjälen och lever kvar än idag i Göingebygden. Exempelvis kunde man i ICA butiken i Lönsboda inte betala med den gamla 500-kronorssedeln som avbildade Karl XI. Människor från Dalarna blir sedda med skepsis, för man vet ju inte om de kan vara ättlingar till de soldater som brände ner socknen för snart 400 år sedan. Mycket av den underliggande mentaliteten hos människor på detta lokala plan gör att man får en större förståelse för konflikter ute i världen. Exempelvis Israel-Palestina, forna Jugoslavien, etc. Oförrätter som hände för längesedan är mycket svåra att överbrygga.
 
Vidare berättade Ulf om Skeppsredaren och   bergsingenjören A.K Fernström som på 1800-talet byggde upp en världsledande stenindustri i bygden, baserad på Diabas (Svart Granit). Runt om i Lönsboda ligger världens största dagbrott av Diabas. Den svarta slipade stenen är populär och används idag framför allt till byggnadsmaterial, monument, gravvårdar och köksinredning. Många kända monument och minnesmärken ute i världen är uppförda i granit från Lönsboda.
 
Ulfs bakgrund började med tekniskt gymnasium. Under militärtjänst som Fallskärmsjägare utbildad som sjukvårdare. Vidare med universitetsstudier inom Humaniora, Master examen inom Arkeologi, och en Bachelor examen inom Medeltidshistoria.
 
Som småbarnsförälder blev det svårt att kombinera yrkesutövning inom Arkeologi/historia, så Ulf arbetade många år inom Logistics på Volvo Cars i Olofström, samtidigt som han kompletterade med påbyggnadsutbildningar inom vårdsektorn. Idag jobbar Ulf i Strängnäs Kommun inom Socialkontorets verksamhet LSS och Funktionshinderomsorg.